Енергоспестяващи съвети

Сервиз за Електроуреди

При подмяната на обикновените крушки с енергоспестяващи или LED осветление ще ви донесе до 80% икономия на ел енергия.  Честото включване и изключване на енергоспестяващите крушки води до скъсяването на живота им.

Размразявайте хладилника често (1 см. лед в камерата означава до 75% по-високи разходи за ток). Хладилника не трябва да се намира в непосредствена близост до печка или отоплителен уред.

Почистването на котлен камък от бойлера намалява консумацията на електроенергия, удължава живота му и оптимизира работата. Когато пестите топлата вода при къпане или миене на съдове, спестявате до 30% електроенергия за затоплянето на бойлера.

В зависимост от това кога и колко топла вода ви е нужна. Ако желаете да имате достатъчно топла вода за къпане, веднага щом се приберете в дома си след  дългия работен ден, за по- добрата му работа е по-добре да не се изключва. Също няма да консумира много ток и ще имате непрекъснато топла вода.

Ако смените бойлера с нов енергоспестяващ бойлер ще спестявате до 35% от енергийните разходи на домакинството. При покупка на нов електрически уред обърнете внимание на указанията за разход на енергия и вода.

Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на ел. енергия, дори в моментите, в които не ги използвате. Те консумират ел. енергия и в състояние на покой (stand-by режим).

 Ако е възможно, изключвайте ги напълно от щепсела. Средната консумация на електроенергия на цветен телевизор в режим stand-by е 73 kWh годишно. Зарядните устройства също консумират ток, като са в контакта без да се зарежда (мобилният телефон). Дръжте ги изключени от контакта, докато ви потрябват!